ajakpolk

Kókuszos ajakápoló stift

Emulgátor: emulgátormentes 

100% zsírfázis, tartósítószermentes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Hozzávalók:


I. fázis II. fázis III. fázis

4,8 g kókuszolaj

 4,2 g jojoba olaj
 

4,8 g méhviasz

 1,2 g shea vaj

Esetleg kb. 0,3 g rozsdabarna

és/vagy selyemfehér pigment (fém-oxid)

Elkészítés:

  1. Egy kis méretű főzőpohárra lesz szükség. A hőálló üvegek és a dagasztókar (vagy  egy kanál) legyenek egészen tiszták (Lásd Higiénia menüpont). Tegyünk minden eszközt konyhai papírtörlőre, vagy tiszta, vasalt konyharuhára. Készítsük ki a receptben előírt anyagokat. Készítsünk ki egy kis lábost kevés vízzel a forró vízfürdőnek.
  2. Az I. fázis alapanyagait mérjük egy főzőpohárba.
  3. A II. fázis alapanyagát, a shea vajat mérjük kis üvegtálkába.
  4. A hőálló edényt a lábosban vízfürdőbe állítva a tűzhelyre tesszük, és addig melegítjük, míg a zsírfázis homogén lesz, azaz minden szilárd összetevő elolvad. Ekkor azonnal vegyük ki a vízfürdőből.
  5. Körkörös mozgatással hűtsük kissé a zsírfázist, majd adjuk hozzá a shea vajat és kézi mixerrel vagy egy kanál nyelével (hogy ne ragadjon rá sok anyag) teljes olvadásig keverjük.
  6. Ismét visszaállítva a vízfürdőbe (de nem a platnira) keverjük bele a zsírokba a III. fázis anyagait, (ha szeretnénk).
  7. Ha megdermedne a massza, óvatosan melegítsük olvadásig. Ekkor hasznos, ha a vízfürdő majdnem a pohár pereméig ér (de víz ne menjen bele!), hogy a pohár oldalára esetlegesen rádermedt anyag is leolvadjon. Természetesen ekkor le kell nyomnunk a lábos aljára a poharat, hogy ne dőljön fel.
  8. Öntsük a masszát (valahová rögzített) ajakápoló tokba. Ne nyúljunk hozzá pár óráig.
  9. Nincs szükség tartósításra, mert nincs vízfázisunk. A stift külső hőmérséklettől függően így is eláll legalább fél évig. Közvetlen napra ne tegyük.

 

A színezett ajakápolónk nem lesz rúzs, mivel nincs benne fedőanyag, csak egy kis színes fényt ad az ajkaknak. Gondoljunk azonban arra is, hogy ha a száraz, kirepedezett ajkainkat és környékét szeretnénk vele ápolni, akkor praktikusabb a színtelen változat, ami nem baj, ha elhagyja az ajkaink körvonalát... 

 

VISSZA